Egy napja megy az Euro 2016 - 44 év után a magyar csapatért is drukkolhatunk

  • Posted on: 11 June 2016
  • By: GyurisGergo

A blogbejegyzést a FociDrukker.com szerkesztőinek köszönjük. 

Az Euro 2016 Franciaországban kerül megrendezésre június 10-e és július 10-e között, Spanyolország kétszeres bajnokként is címvédő. Az UEFA Euro 2016 érdekessége, hogy először szerepel 24 csapat a korábbi 16-tal szemben, így most jóval több csapat tud elindulni az európai bajnoki címért, többek között a magyar nemzeti tizenegy is.

Euro 2016 Kvalifikáció

Franciaország a helyszín választásakor Törökországgal szemben nyerte meg a rendezési jogot, így automatikusan megkapta a szereplés lehetőségét. A többi kiadó 23 helyért 53 ország versengett, 8 hatos csoportban és 1 ötös csoportban. A selejtezők után a csoportgyőztesek és a csoportmásodikok jutottak tovább, illetve a legjobb harmadik helyezett szintén továbblépett.

Ezért a pozícióért a magyar válogatott is sokáig igényt tartott, ám a selejtezők utolsó körében elúszott ez a lehetőség, mivel a kazahok nyerni tudtak a lettek vendégeként, és a törökök is megverték otthon Izlandot. A pótselejtező során azonban képesek voltunk bizonyítani, méghozzá nem is akármilyen csapat, hanem a norvégok ellen, akiket a saját otthonukban egy góllal tudtuk verni, itthon pedig 2:1-re hoztuk a meccset. Így 44 év után történelmet írtunk.

Euro 2016 Csoportok

A Franciaországba kijutott csapatok 6 négyes csoportba kerültek, a legkeményebb alighanem a D csoport, ahol Spanyolország, Csehország, Törökország és Horvátország fog megküzdeni. A legjobb tizenhat közé az első és második helyezettek, valamint a legjobb 4 harmadik helyezett jut majd.

Magyarországnak viszonylag komoly esélyei vannak a 16 közé jutni, hiszen az osztrákok és az izlandiak is verhetőek, tehát akár a csoport második helye is reális célkitűzés lehet. Az erőviszonyokat tekintve a legjobb harmadik helyekért a következő csapatok lesznek a riválisaink: Törökország/Horvátország/Csehország a már említett D csoportból, a svédek az E csoportból (itt a belgáknak és az olaszoknak kábé bérelt helyük van az első két helyre), a C csoportban várhatóan a lengyelek vagy az ukránok várhatóak harmadikként a német válogatott csoportelsősége mellett, a B csoportban én Wales-t várom harmadik helyre, az A csoportban pedig valószínűleg a románok kerülnek ide.

Magyar esélyek a 2016-os EB-n

A magyar válogatott évtizedek óta először szerepel megint rangos futball eseményen. A lendületet Dárdai Pál szövetségi kapitány adta meg, akinek a helyét a Hertha vezetésének döntése miatt Bernd Storck vette át. Storck sikeresen vette föl a küzdelmet a norvégok ellen, így most jogos elvárás, hogy az EB-n se valljunk szégyent.

Esélylatolgatás tudományosan

Egy osztrák statisztikai modell szerint a házigazda franciáknak és a németeknek van a legnagyobb esélyük a végső győzelemre. A kutatók 19 iroda odds-ait és statisztika analízist kombináltak, így jött ki az eredmény, hogy Franciaországnak 21.5%-a, Németországnak 20.5%-a van, míg a címvédő spanyoloknak csak 13.7% eséllyel rendelkeznek. E számítás szerint a magyar válogatott a maga 0.3%-val a harmadik legesélytelenebb a bajnoki címre. Ugyanakkor jó eséllyel, 47%-kal jutunk tovább a csoportból, 

Fogadóirodák ajánlatai

A már említett 19 fogadóiroda oddsait egy összefoglaló képen láthatjátok:

Euro 2016 Fogadóirodák